• Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • LinkedIn
  • Youtube
  • Telegram
  • Koo
  • Read in English
Pramod Behera

ଅନେକଙ୍କର ଯେତେବେଳେ ମିଠା ଖାଇବାକୁ ଇଛା ହୁଏ, ବାହାରେ ମିଠା ଖୋଜାଯାଏ। କିନ୍ତୁ ଯଦି ଆପଣ ଘରେ ଗୁଡ଼ିଆ ଘର ଭଳି ସୁସ୍ଵାଦୁ ମିଠା ଖାଇବାକୁ ପାଇବେ ତେବେ କ’ଣ କହିବେ! ଏହା ସତ ଯେ ଆପଣ ଖୁବ୍ କମ୍ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ଘରେ ବହୁତ ସ୍ୱାଦିଷ୍ଟ ମିଠା ମଧ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିପାରିବେ। ତାହା ପୁଣି ପୋଟଳରେ ତିଆରି ମିଠା। ଆପଣ ତ ନିଶ୍ଚୟ ଅନେକ ଥର ପୋଟଳ ତରକାରୀ ହେୁ କି ଭଜା ହେଉ  ଖାଇଥିବେ, କିନ୍ତୁ ଏଥର ଆସନ୍ତୁ ପୋଟଳରେ ମିଠା ତିଆରି କରିବା ଆଉ ଏହାର ସ୍ଵାଦ ଉପଭୋଗ କରିବା। ପିଲାମାନେ ଏହାକୁ ଖାଇ ଖୁସି ହେବେ ଏବଂ ଏହା ବୃଦ୍ଧମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଆନନ୍ଦଦାୟକ ହେବ। ଏହାର ମଧୁରତାରେ ସମ୍ପର୍କ ମଧ୍ୟ ମଧୁର ହେବ। ତେବେ ଆସନ୍ତୁ ଜାଣିନେବା ପୋଟଳର ସୁସ୍ଵାଦୁ ମିଠା ତିଆରି କରିବାର ଉପାୟ।

ପୋଟଳ ମିଠା ତିଆରି ପାଇଁ ଉପାଦାନ

ପୋଟଳର ଚୋପା ଛେଲି ମଝିରୁ ଅଧା କାଟନ୍ତୁ - 250 ଗ୍ରାମ

ମାୱା – ୧ କପ୍

ଚିନି - ୧ କପ୍

ଗୁଜୁରାତି

ବାଦାମ – ୪ଟି

ପିସ୍ତା -୪ଟି

କ୍ଷୀର ପାଉଡର - ୨ ଚାମଚ

ସୋଡା ବାଇକାର୍ବୋନେଟ୍ - ଚିମୁଟାଏ

ସାଫ୍ରନ୍ - ଚିମୁଟାଏ

ପୋଟଳ ମିଠା ବନେଇବା ବିଧି:

ପୋଟଳ ମିଠା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ, ସର୍ବପ୍ରଥମେ ମାୱା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପଡିବ। ଏଥିପାଇଁ ଏକ ପ୍ୟାନରେ ମାୱାକୁ ଭାଜନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ଅଧା କପ୍ ଚିନି ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ହାଲୁକା ନିଆଁରେ ଭାଜନ୍ତୁ। ଏବେ ଅବଶିଷ୍ଟ ଚିନିକୁ ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ୟାନରେ ମିଶାନ୍ତୁ ଏବଂ ଏହାକୁ ମିଶାଇ ଏକ ପତଳା ଚିନି ସିରା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତୁ। ମାୱାରେ ଗୁଜୁରାତି ମିଶାନ୍ତୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଞ୍ଚରେ ରଖାଯାଇଥିବା ମାୱାର ନିଆଁ ବନ୍ଦ କରନ୍ତୁ।

ତା’ପରେ ସେଥିରେ ଭଲଭାବେ କଟା ଯାଇଥିବା ବାଦାମ ଓ ପିସ୍ତା ମିଶାନ୍ତୁ। ଏହା ପରେ ସେଥିରେ କ୍ଷୀର ପାଉଡର ମଧ୍ୟ ମିଶାନ୍ତୁ। ତା’ପରେ ଏହି ମିଶ୍ରଣକୁ ଏକ ଥାଳିରେ ବାହାର କରି ଥଣ୍ଡା କରନ୍ତୁ। ଏବେ ଏକ ପ୍ୟାନରେ ପାଣି ଭର୍ତ୍ତି କରି ସେଥିରେ ସୋଡା-ବାଇକାର୍ବୋନେଟ୍ ମିଶାନ୍ତୁ। ଏହାକୁ ଆଞ୍ଚରେ ବସାନ୍ତୁ। ଯେତେବେଳେ ପାଣି ଫୁଟିବା ଆରମ୍ଭ କରିବ ସେଥିରେ ପୋଟଳ ପକେଇ ୨-୩ ମିନିଟ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରାନ୍ଧନ୍ତୁ। ବର୍ତ୍ତମାନ ଗ୍ୟାସ୍ ବନ୍ଦ କରି ସେଥିରୁ ପୋଟଳ ବାହାର କରନ୍ତୁ ଏବଂ ସେଥିରୁ ପାଣି ଚିପୁଡି ଦିଅନ୍ତୁ।

ତା’ପରେ ଏହି ପୋଟଳକୁ ଏକ ପାତ୍ରରେ ଚିନି ସିରାରେ ପ୍ରାୟ ୧ ଘଣ୍ଟା ଭିଜେଇ ରଖନ୍ତୁ, ଯେପରି ସବୁ ପୋଟଣଗୁଡ଼ିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମିଠା ହୋଇଯିବ। କିଛି ସମୟ ପରେ ଆପଣ ଦେଖିବେ ପୋଟଳର ରଙ୍ଗ ବଦଳୁଛି। ଏହା ପରେ ପୋଟଳକୁ କାଢି ଏଥିରେ ମାୱା ମିଶ୍ରଣ ଭରନ୍ତୁ। ଏହା ଉପରେ ସାଫ୍ରନ୍ ପକାନ୍ତୁ। ଏବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହୋଇଗଲା ଆପଣଙ୍କର ପୋଟଳ ମିଠା। ଆପଣ ଏହାକୁ ଫ୍ରିଜରେ ରଖି ଏକ ସପ୍ତାହ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଖାଇପାରିବେ।