୭୭ ବର୍ଷୀୟ ଉର୍ମିଳାଙ୍କ ପ୍ରେରଣା : ମାସକୁ କରୁଛନ୍ତି ୨-୩ ଲକ୍ଷ ରୋଜଗାର

ଏହା ହେଲା ୭୭ ବର୍ଷୀୟ ଉର୍ମିଳାଙ୍କ କରୁଣ କାହାଣୀ। ତାଙ୍କ ଦୁଃଖ-ଯନ୍ତ୍ରଣାରୁ ଆରମ୍ଭ ହେଲା ନୂଆ ବ୍ୟବସାୟ। ଲକ୍ଡାଉନ୍ରେ ଆରମ୍ଭ କରିଥିବା ଘରୋଇ ଦ୍ରବ୍ୟକୁ ବିକ୍ରିକରି ସେ ମାସକୁ ୨ ରୁ ୩ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ରୋଜଗାର କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଛନ୍ତି।

ଉର୍ମିଳା ଜାମନାଦାସ ଆଶେର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଦିନ ସକାଳ ୫.୩୦ରେ ଶର୍ଯ୍ୟା ତ୍ୟାଗ କରନ୍ତି। ଏଇଠୁ ଆରମ୍ଭ ହୁଏ ତାଙ୍କ ଦିନର କାମ। ସେ ତାଙ୍କ ବୋହୂ ରାଜଶ୍ରୀ ଏବଂ ନାତି ହର୍ଷଙ୍କ ପାଇଁ ଚା’ ଏବଂ ଜଳଖିଆ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି ଏବଂ ପରେ ଖବରକାଗଜ ପଢନ୍ତି। ଏହା ପରେ ସେ ମୁମ୍ବାଇର ଲୋକମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ଖାଦ୍ୟ ଅର୍ଡର ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଜଳଖିଆ ପ୍ରସ୍ତୁତିରେ ଲାଗିଯାଆନ୍ତି। ତାଙ୍କ ରେଷ୍ଟୁରାଣ୍ଟ ‘ଗୁଜ୍ଜୁ ବେନ୍ ନା ନାସ୍ତା’ ଖାଦ୍ୟର ସ୍ୱାଦ ଯିଏ ଚାଖିଛି ସିଏ ଜାଣିଛି।

ରାଜଶ୍ରୀଙ୍କ ସମେତ ଦୁଇ ଜଣଙ୍କ ସାହାଯ୍ୟରେ ଉର୍ମିଳା ମଧ୍ୟାହ୍ନ ସୁଦ୍ଧା ଅର୍ଡର ଦେବା ଆରମ୍ଭ କରନ୍ତି। ଯଦି ଦେଖାଯାଏ, ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ ଭାରତୀୟ ମହିଳାଙ୍କ ନିତିଦିନିଆ କାମ କରୁଥିବା ମନେହୁଏ, ଯିଏ ଘରେ ଖାଇବା ବ୍ୟବସାୟ ଚଳାଉଛନ୍ତି। କିନ୍ତୁ ଉର୍ମିଳାଙ୍କ କାହାଣୀ ଏହାଠାରୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭିନ୍ନ। ଦୁଃଖ, ଯନ୍ତ୍ରଣା ଏବଂ ସଂଘର୍ଷରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ଜୀବନଯାପନରୁ ଉର୍ମିଲା ଜାମନାଦାସ ୭୭ ବର୍ଷ ବୟସରେ ତାଙ୍କର ଖାଦ୍ୟ ବ୍ୟବସାୟ ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ।

ବିବାହର କିଛି ବର୍ଷ ପରେ, ତାଙ୍କ ଘର ଭୁଶୁଡି ପଡିବାରୁ ତାଙ୍କର ଅଢେଇ ବର୍ଷର ଝିଅର ମୃତ୍ୟୁ ହୋଇଥିଲା। ଏହାର କିଛି ବର୍ଷ ପରେ ତାଙ୍କର ଦୁଇ ପୁଅ ମଧ୍ୟ ମରିଗଲେ। ଗୋଟିଏ ପୁଅର ମସ୍ତିଷ୍କ ଟ୍ୟୁମର ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜଣଙ୍କର ହୃଦଘାତରେ ମୃତ୍ୟୁ ଘଟିଥିଲା। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ କେବଳ ନାତି ହର୍ଷ ଉର୍ମିଳା ଜାମନାଦାସଙ୍କ ସହ ରହିଯାଇଥିଲେ।

ହର୍ଷ ୨୦୧୨ରେ ଏମବିଏ ସମାପ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଓମାନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ଭାରତରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। ୨୦୧୪ ରେ, ସେ ବାଣିଜ୍ୟ ଦୂତାବାସ ଓ  ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ବାଣିଜ୍ୟ ଦୂତାବାସ ସହିତ ସହଯୋଗ କରିବାକୁ ଚାକିରି ଛାଡିଥିଲେ।

ତେବେ, ୨୦୧୯ରେ ଏକ ଦୁର୍ଘଟଣାରେ ହର୍ଷ ତାଙ୍କର ଉପର ଓଠ ହରାଇଥିଲେ। ହର୍ଷ ବେଟର ଇଣ୍ଡିଆକୁ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଘଟଣା ପରଠାରୁ ସେ ଲଜ୍ଜାରେ ଘରୁ ବାହାରକୁ ଆସୁ ନ ଥିଲେ। ଫଳରେ ଡିପ୍ରେସନରେ ପ୍ରବେଶ କରିଥିଲେ। ଏଭଳି ପରିସ୍ଥିତିରେ ସେ ଘରକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମଧ୍ୟ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ। ଫଳରେ  ଜେଜେମା ଉର୍ମିଳା ଜାମନାଦାସ ତାଙ୍କୁ ସାହସ ଦେଇଥିଲେ ଏବଂ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ ଯେ ତୁମେ ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ନିଜ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ରଖିବା ଉଚିତ।

ଗତ ବର୍ଷ ତାଲାବନ୍ଦ ସମୟରେ ହର୍ଷ ତାଙ୍କ ଜେଜେମା ଉର୍ମିଳା ଜାମନାଦାସଙ୍କ ସହ ଥିଲେ। ଉର୍ମିଳା ଗୁଜୁରାଟୀ ଆଚାର ବହୁତ ସୁସ୍ଵାଦୁଭାବେ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରୁଥିଲେ। ହର୍ଷ ତାଙ୍କ ଜେଜେମା’ଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରସ୍ତୁତ ଆଚାରର ଫଟୋ ଉଠାଇ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆରେ ପୋଷ୍ଟ କରିଥିଲେ। ଏହି ଫଟୋ ଉପରେ ଲୋକମାନେ ବହୁତ ଭଲ ପ୍ରତିକ୍ରିୟା ଦେଇଥିଲେ। ଏହା ପରେ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ତାଙ୍କର ଆଚାର ବ୍ୟବସାୟ।

ହର୍ଷ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏହାର ଚାହିଦା ବଢିବାରେ ଲାଗିଲା, ସେମାନେ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ପାଦ  ବଢାଇବାରେ ଲାଗିଲେ। ଆଚାର ସହିତ, ସେମାନେ ଲୋକଙ୍କୁ ଶୁଖିଲା ଏବଂ ଗରମ ଜଳଖିଆ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇବାକୁ ଲାଗିଲେ। ଧୀରେ ଧୀରେ ଏହାର ପରିସର ବିସ୍ତାର କରି କିଛି ମାସ ପରେ ‘ଗୁଜ୍ଜୁ ବେନ୍ ନା ନାସ୍ତା’ ନାମକ ଏକ ଦୋକାନ ଖୋଲିଲେ। ଯେହେତୁ ସେମାନେ ଗୁଜୁରାଟୀ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସେଥିପାଇଁ ଏହାର ନାମକରଣ ଏପରି କରିଥିବା ହର୍ଷ କହିଛନ୍ତି। ତେବେ ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଗୁଜୁରାଟର ଭଉଣୀର ହାତ ତିଆରି ଜଳଖିଆ। ଏଠାରେ ସେମାନେ ଉର୍ମିଳାଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ମିତ ସମସ୍ତ ଉତ୍ପାଦ ରଖନ୍ତି। ଲୋକମାନେ ଦୋକାନରୁ ଉତ୍ପାଦ କିଣିବା ସହ ସେମାନେ ଅନଲାଇନରେ ମଧ୍ୟ ଏସବୁ ବିକ୍ରି କରନ୍ତି। ଗରମ ଜଳଖିଆ ବିତରଣ ବର୍ତ୍ତମାନ ମୁମ୍ବାଇରେ ସୀମିତ। କିନ୍ତୁ ଜେଜେମା’ଙ୍କ ଚିପ୍ସ, ଆଚାର, କୁକିଜ୍, ଖକ୍ରା ଭଳି ଦ୍ରବ୍ୟ ମଧ୍ୟ ମୁମ୍ବାଇ ବାହାରେ ଅନଲାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ପଠାଯାଉଥିବା ସେ କୁହନ୍ତି।

ଉର୍ମିଳା ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରନ୍ତି ଏବଂ ହର୍ଷ ମାର୍କେଟିଂ ଏବଂ ଆକାଉଣ୍ଟାଣ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିଚାଳନା କରନ୍ତି। ଏହା ସହିତ ସେ ତାଙ୍କର ସାହାଯ୍ୟ ପାଇଁ ଦୁଇ ମହିଳା ଏବଂ ତିନି ବାଳକଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ନିଯୁକ୍ତି ଦେଇଛନ୍ତି। ଉର୍ମିଳାଙ୍କ ଉଭୟ ବୋହୂ ମଧ୍ୟ ସେମାନଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସହଯୋଗ କରନ୍ତି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ସେମାନେ ଏହି ବ୍ୟବସାୟରୁ ପ୍ରତି ମାସରେ ୨ ରୁ ୩ ଲକ୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଜଣାଯାଏ।

You might also like